Το Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης Ξάνθης ιδρύθηκε το 1928 και συνεχίζει και μέχρι σήμερα τη λειτουργία του σε ένα κτίριο που αποτελεί αντίγραφο του φροντιστηρίου της Τραπεζούντας. Έως το 1985 συστεγαζόταν και το γυμνάσιο στο 1ο όροφο, οπότε και μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο. Το σχολείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Σταυρούπολη, η οποία αποτελεί το κέντρο του Δήμου.

Σήμερα λειτουργεί ως εξαθέσιο ολοήμερο σχολείο και φιλοξενεί 60 συνολικά παιδιά. Αποτελεί το μοναδικό δημοτικό σχολείο του Δήμου μας, μετά το κλείσιμο  του τριθέσιου Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου. Η πλειοψηφία των μαθητών μεταφέρονται με λεωφορεία από τα γειτονικά χωριά.

Το πέτρινο κτίριο είναι διώροφο και η συνολική επιφάνεια του είναι 480m2.. Αποτελείται από 6 αίθουσες διδασκαλίας εμβαδού 45m2 η καθεμία, ένα γραφείο δασκάλων , αποθηκευτικούς χώρους, θέατρο και αίθουσα υπολογιστών.

Στον πρώτο όροφο στεγάζονται 4 τάξεις, το γραφείο, αποθηκευτικοί χώροι και οι βιβλιοθήκες. Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν 2 αίθουσες διδασκαλίας, μία αίθουσα θεάτρου  80 m2 και  εργαστήριο πληροφορικής 25m2 .

Η  αυλή του σχολείου είναι  3250 m2 και χωρίζεται σε τρία επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχει γήπεδο volley, κιόσκι και πετρόχτιστο μονοπάτι. Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει περιφραγμένο  γήπεδο basket, το οποίο λειτουργεί και ως γήπεδο handball και ποδοσφαίρου 5x5. Στο τρίτο επίπεδο υπάρχει παιδική χαρά. Χαρακτηριστικό του σχολείου είναι η τεράστια αυλή ,η οποία είναι όλη καλυμμένη με γρασίδι.

Στο σχολείο απασχολείται και σχολικός τροχονόμος.